Uitzending Call2action

Call2 action is een TV programma dat wordt uitgezonden op de zenders van RTL.

In de maand december 2019 was Fonds Slachtofferhulp te gast.

Ik heb hier een klein aandeel mogen leveren over het belang van voorlichten van de kinderen met betrekking tot kindermisbruik. 

 

 

 

Interview voor het donateursblad van

           Fonds slachtofferhulp

 

Mijn missie, het voorlichten van kleine kinderen, ze het verschil leren tussen "aandacht uit lust" en "aandacht uit liefde".  Geen enkel kind weet wanneer een aanraking wel of niet oké is als het niet geleerd wordt. Maar hoe ga je dat gesprek aan? Het is natuurlijk niet het allermakkelijkste onderwerp om te bespreken. Daar kan dit boekje "nee is oké" je geweldig bij helpen. 

Leer de kinderen spelenderwijze dat niet alles goed gevonden hoeft te worden. Maar vooral, leer ze dat ze niet in de valkuil moeten trappen dat er geheimpjes tussen volwassenen en kinderen mogen bestaan. 

Heb je hierbij hulp nodig omdat je niet weet hoe je dat aan moet pakken?

Vul onderstaand formulier in en ik help je op weg.

 

 

 

  Ellaster, voorlichting op basisscholen moet verplicht gesteld worden! 

Wanneer kinderen in hun thuissituatie misbruikt worden, is school vaak een veilige plek. Kinderen geven daar dan wel allerlei signalen af dat er sprake is van misbruik, maar omdat ze niet de ‘juiste’ woorden gebruiken, wordt hun verhaal niet altijd op waarde geschat. Of leraren zoeken er niets achter. Maar achter “Papa zit aan me.”, “Hij doet me pijn.” of “Ik denk dat ik een baby in mijn buik heb.”, kan een heel ander verhaal schuil gaan. Goede voorlichting op basisscholen kan ervoor zorgen dat het misbruik gesignaleerd én gestopt wordt.

De stichting Marieke Seegers heeft daarom een petitie gestart om deze voorlichting op basisscholen verplicht te stellen. Door ook kinderen voorlichting te geven over het verschil tussen ‘liefdevolle aandacht’ en ‘aandacht uit lust’ weten misbruikte kinderen dat ze zich zonder schuldgevoel kunnen uitspreken over de situatie thuis die vaak ontzettend verwarrend is voor het kind.

Ouders die hun kind misbruiken manipuleren deze op allerlei mogelijke manieren, zodat het kind zijn of haar mond houdt. Kinderen durven vaak niet te vertellen wat er gebeurt, omdat het niet veilig lijkt om dat wel te doen. Of ze willen de belofte niet verbreken over ‘het geheimpje tussen het kind en de dader’. Soms voelen kinderen zich schuldig, omdat hen is aangepraat dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het misbruik en ze zich uitdagend zouden gedragen. Door dit alles openlijk te bespreken en vertrouwenspersonen op school te hebben waar kinderen terecht kunnen, kan een misbruiksituatie herkend en gestopt worden.

De petitie is gestart net voordat de scholen nu enkele weken, of wellicht een aantal maanden, gesloten zijn. Dit is echter een lange termijn plan en een beleidsmaatregel die tijd nodig heeft om geïmplementeerd te worden. Vind jij het ook belangrijk dat er goede voorlichting en hulp op scholen komt, teken dan de petitie.

Pak kindermisbruik aan

Pleit met ons voor verplichte voorlichting op alle basisscholen in Nederland. Teken deze petitie zodat wij kunnen zorgen dat dit zo snel mogelijk op de plaats van bestemming komt. Help ons het taboe rondom kindermisbruik te doorbreken door dit een verplichte les laten zijn op basisscholen.

Doel: De positie van misbruikte en/of mishandelde kinderen te verbeteren, omdat:

  • Kinderen niet in staat zijn uit zichzelf het verschil te onderscheiden in “aandacht uit lust” en “aandacht uit liefde”.
  • Kinderen zich veilig wanen op school.
  • Het vanzelfsprekend moet zijn dat zij op school voorlichting krijgen om zichzelf te beschermen: “nee” durven zeggen, zich niet hoeven te schamen, dat zij geen schuld hebben aan misbruik of mishandeling en leren dat geheimen tussen volwassenen en kinderen over ongewenste aanrakingen niet bestaan.

 

Hoe: Verplichte lessen op alle basisscholen om kinderen spelenderwijs voorlichting te geven en een hand bieden wanneer er sprake blijkt te zijn van misbruik/mishandeling.

Teken de petitie

https://petities.nl/petitions/verplicht-voorlichting-op-basisscholen-over-kindermisbruik?locale=nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rebup jongerencentrum Haarlem.

In dit artikel besteed Rebup aandacht aan onze petitie "het verplicht stellen voorlichting op basisscholen met betrekking tot kindermisbruik".